Savjeti

Muško zdravlje!

Za muškarce, kao i za žene, starenje ima važan utjecaj na zdravstveno stanje, fizički izgled i mentalno dobro. Iako se muškarci često susreću s mnogim zdravstvenim problemima koji dolaze starenjem, mnogo je toga na što mogu utjecati kako bi sebi omogućili uspješnije starenje i smanjili mogućnost zdravstvenih tegoba. Općenito, žene žive dulje od muškaraca, što je u skladu s nižom biološkom dobi prema procjeni molekularnih biomarkera, no trenutačno postoje ograničeni podaci o različitosti biološkog starenja muškaraca i žena1.

Izraz „muška menopauza” često se koristi za opisivanje smanjenja razine testosterona povezanog sa starenjem. Razina testosterona kod prosječnog muškarca pada za 1 % nakon 40 godina. Iako većina starijih muškaraca i dalje ima razine testosterona unutar normalnih granica, samo 12 % – 25 % ima razine koje se smatraju niskima. Smanjena seksualna želja i aktivnost (libido), smanjenje spontane erekcije ili erektilna disfunkcija, nelagoda i oticanje dojki, neplodnost i gubitak visine neki su od simptoma tzv. muške menopauze2. Suprotno općemu mišljenju, vjeruje se da je erektilna disfunkcija u 90 % slučajeva posljedica medicinskog problema i uglavnom nije povezana sa starenjem. Benigna hiperplazija prostate (povećana prostata) može eventualno ometati mokrenje zbog čega promjene u prostati čine starije muškarce izloženijima infekciji mokraćnog mjehura. Jedan od najčešćih uzroka smrti od raka kod muškaraca jest rak prostate. Rak testisa kod starijih muškaraca je moguć, no u pravilu se pojavljuje kod mlađih muškaraca3.

U istraživanju koje je provela Američka akademija obiteljskih liječnika, 55 % muškaraca priznalo je da ne obavlja godišnji zdravstveni pregled, iako 40 % njih boluje od jednog ili više kroničnih zdravstvenih stanja. Proučavajući podatke, vidljivo je da muškarci ne traže zdravstvenu pomoć i savjetovanje dok to nije nužno ili prekasno, zbog čega je iznimno važno da obavljaju redovite preglede kako bi se rano otkrila moguća i za život opasna stanja i bolesti4.

Česte zdravstvene tegobe i problemi koji se javljaju u muškaraca u starijoj dobi:

 1. Kardiovaskularni problemi – od 1 od 13 bijelaca, od 1 od 14 crnaca te od 1 od 17 latinoameričkih muškaraca srednje životne dobi boluje od koronarne vrste bolesti 5.
 2. Depresija – mnogi muškarci ne prepoznaju depresiju i odbijaju pomoć, često zato što muškarci manje od žena razgovaraju o osjećajima i problemima. Zbog depresije žene češće pokušaju počiniti samoubojstvo, no muškarci četiri puta više umiru od samoubojstva te čine 78 % samoubojstva u Americi.
 3. Erektilna disfunkcija – čimbenici koji pridonose nastajanju erektilne disfunkcije su stres, depresija, nizak testosteron i začepljene arterije.
 4. Neplodnost – poremećaj u proizvodnji testosterona smanjuje plodnost blokiranjem testisa da primaju znakove za proizvodnju sperme, a to uzrokuje nisku koncentraciju sperme ili njezin nedostatak u sjemenu.
 5. Rak testisa – stope raka testisa najveće su među muškarcima između 30 i 39 godina4.
 6. Problemi u vezi s mjehurom i zatvor – problemi s mokraćnim mjehurom i zatvor česti su u muškaraca starije dobi, a nastaju zbog raznih razloga; slabljenje mišića mokraćnog mjehura, gubitak sposobnosti održavanja redovite stolice…5.

Savjeti za uspješnije starenje muškaraca:

 1. Aktivan način života (30 minuta umjerene fizičke aktivnosti što više dana u tjednu).
 2. Zdrava prehrana
 3. Umjerena konzumacija alkoholnih pića
 4. Redoviti posjeti liječniku
 5. Smanjena konzumacija nikotinskih proizvoda
 6. Regulacija i redukcija stresa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)