Novosti, Savjeti

Kako održati tjelesnu težinu za vrijeme blagdana?

U prosjeku svake godine dobijemo otprilike pola kilograma na težini, a ono što je najzanimljivije jest da većinu te kilaže dobijemo upravo za vrijeme blagdana.

Blagdansko vrijeme zrači posebnim raspoloženjem. Osjećamo se veselije, ispunjenije i želimo dostojanstveno, u krugu najmilijih, proslaviti Božić i Novu Godnu. Toplina doma, ukrašavanje, brojni i raznovrsni kolači te obilje slanih jela za nas mnoge predstavlja zadovoljstvo. Malo tko ostaje ravnodušan pred blagdanskom trpezom; tada i najjače „kočnice“ popuštaju.
„Danas mogu probati sve“, „To je samo ovih nekoliko dana“, „Nakon blagdana krećem vježbati“ – samo su neke od utješnih rečenica koje sami sebi kažemo.  No da li to uistinu i ispunimo?

Na ovu temu do sada je provedeno nekoliko istraživanja, većinom na području Velike Britanije i Amerike, a rezultati studija pokazuju da blagdansko vrijeme utječe na povećanje tjelesne težine kod odraslih ljudi, uključujući i one koji imaju namjeru paziti na kalorijski unos. Uglavnom se radi o prosječnom dobivanju na tjelesnoj težini od oko pola kilograma i to u razdoblju od zadnjeg tjedna u prosincu pa do kraja prvog tjedna siječnju.

Možda tih dobivenih pola kilograma i ne zvuči toliko strašno, međutim, postavlja se pitanje koliko nas zapravo taj višak i potroši u narednim mjesecima? Odgovor je jasan – vrlo malo! A kada se taj „dodatak“ pomnoži s godinama života, rezultat može biti prilično interesantan.

Ne smijemo zaboraviti da neumjerenost u jelu i piću polako, ali sigurno vodi ka jednoj od značajnih kroničnih bolesti današnjice, a to je debljina. Debiljina sa sobom nosi brojne komorbiditete, kao što su koronarna bolest, visoki krvni tlak, dijabetes, problemi s lokomotornim sustavom i brojne druge kronične bolesti. Iz tog razloga pokušajmo ove godine izbjeći prekomjernu pripremu i konzumaciju slanih i slatkih inačica hrane.

Postavlja se pitanje može li se uistinu uživati u blagdanskom stolu, bez pretjeranog dobivanja na težini?

Mi smatramo da je itekako moguće! Evo i neki od savjeta.

 • Prvi i osnovni korak je planiranje trpeze. Na ovaj način, osim što kontrolirate kalorijski unos, sprječavate i bespotrebno bacanje hrane. Zajedno sa svojim ukućanima odaberite dva omiljena kolača, dogovorite blagdanski menu i pri tome nemojte zaboraviti na umjerenost. Ta već znate koliko tko može pojesti.
 • Doručak, ručak i večera, tri su glavna obroka u danu za koje nastojte odabrati i servirati kvalitetne namirnice. Primjerice cjelovite žitarica i njihovi proizvodi poput raženog kruha, integralnog pšeničnog kruha, integralne tjestenine ili pak klasična tjestenina pripremljena „al dente“, mahunarke, zatim kvalitetne masnoće poput maslinovog ulja, morske plave ribe, maslaca umjesto margarina te, konačno, kvalitetnog izvora bjelančevina – krtog, nemasnog mesa, zatim ribe i jaja.
 • Za jutarnji međuobrok počastite se kolačićem, dok za popodnevni možete uzesti nekoliko badema, oraha ili omiljeno voće.
 • Zadnji obrok neka bude otprilike tri sata prije sna.
 • Ne zaboravite na sezonsko povrće i voće! Kupusnjače, špinat, cikla, poriluk, zelena salata, matovilac naranče, jabuke, mandarine, limuni, neki su od zdravih, ukusnih i sočnih plodova zime. Uvrstite ih kao obavezne namirnice blagdanske trpeze. Naravno, nećete izostaviti francusku salatu, ali neka ipak bude malo više zelene salate na stolu!
 • Budući da je vrijeme agruma, kupovne i gazirane sokove zamijenite svježe cijeđenim sokom od naranče ili osjvježavajućom limunadom.
 • Ne zaboravite na vodu, ona je vrlo važna za optimiziranje probave.
 • Alkohol također ima kalorijsku vrijednost! Nipošto ne pretjerujte.
 • Budite umjereni i jedite polako. Vodite se osjećajem sitosti a ne okusima i žudnjom. U početku će biti teško, ali kasniji osjećaj zadovoljstva i poletnosti je neprocjenjiv!
 • Nakon obiteljskog ručka, vrlo izgledni scenarij jest odmaranje uz omiljene filmove u toplini svoga doma. Ako je lijepo vrijeme, iskoristite ga u šetnji! Lagana šetnja na svježem zraku nakon obroka pomoći će vam da se osjećate zadovoljnije i lakše. U ostalom, kada smo izvan kuće, manje mislimo na hranu, zar ne?
 • Kvalitetan san još je jedna bitna stavka regulacije tjelesne težine. Naime, kvalitetan san pomaže u regulaciji hormona, a samim time utječe i na normalan tijek metaboličkih reakcija, što je vrlo bitno za održavanje normalne tjelesne težine a i za prevenciju brojnih metaboličkih poremećaja.

 

Istina da je ovo doba godine najteže za pridržavanje pravila ili nekakvih dijeta, budući da na svakom koraku mirišu ukusne delicije. Ali prihvaćanjem pravilnih prehrambenih navika, prepoznavanjem i odabirom kvalitetnih namirnica, zatim umjerenošću i aktivnošću omogućujemo sebi istovremeno uživanje u hrani i obiteljskim obrocima te  brigu o vlastitom zdravlju i održavanju normalne tjelesne težine i kondicije.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)